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1. Broadening the Question 

This question has been raised in the context of the approaching 
consecration of a new Anglican suffragan for Gibraltar in Europe, in 
which Lutheran Bishops of the Porvoo churches will also participate, but it 
may also be raised at some point in the future in the United States, for 
example, at the consecration of any new Bishop in the Episcopal Church, 
since under the terms of the full communion established by Called to 
Common Mission (para. 12) there will from henceforth always be at least 
one Bishop of the Evangelical Lutheran Church in America participating 
in the laying on of hands at the consecration of every new Bishop in the 
Episcopal Church. The question must also be raised as to whether an 
American Episcopalian Bishop should participate in the laying on of hands 
of any new English Anglican Bishop, whether in England or in Europe, if 
a Lutheran Bishop of the Porvoo churches is also to participate, since the 
Episcopal Church USA is not in communion with the Porvoo churches.  

Conversely, the question must also be raised as to whether in the 
future any Bishop of the Church of England (or any Old Catholic Bishop, 
as above) should ever again participate in the laying on of hands at the 
consecration of any new Bishop for the Episcopal Church in the USA, 
since neither the Church of England (nor the Old Catholic Churches) are 
in communion with the Evangelical Lutheran Church in America.  

There is a further question about the full communion of the 
American Lutherans with the Reformed, which will be taken up at the end 
of point (3) below. 
 
2. O Felix Culpa! 

If there be a fault in all this, it is a happy one! The perplexities that 
occur once full communion has been established and the initial question 
has been raised, and even more after the questions multiply, should not be 
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occasions of discouragement but should be viewed as occasions for hope 
and opportunity, because they arise in the context of movements towards 
the greater unity of Christ’s Church, not away from it. They are the results 
of agreements of communion, not the results of breaks in communion.  
  
3. An American Anglican Perspective 

It may be helpful next to explain how the question that occasions 
this brief paper would be answered from the perspective of the Called to 
Common Mission agreement for full communion between the Episcopal 
Church USA and the Evangelical Lutheran Church in America. By the 
terms of that agreement “each church promises to include regularly one or 
more bishops of the other church to participate in the laying-on-of-hands 
at the ordinations/installations of their own bishops as a sign, though not a 
guarantee, of the unity and apostolic continuity of the whole church” 
(para. 12), even though “The creation of a common and fully 
interchangeable ministry of bishops in full communion will occur with the 
incorporation of all active bishops in the historic episcopal succession and 
the continuing process of collegial consultation in matters of Christian 
faith and life” (para. 14). Thus, Lutheran Bishops now participate 
regularly, even invariably, in the consecrations of our own new bishops 
(as do ours in theirs) even though most of them are not yet fully 
interchangeable and are therefore not recorded by us as being among the 
three canonical co-consecrators required by Nicaea canon 4 and stipulated 
in CCM para. 19. Even though most of them are not yet in the historic 
succession, we accept them in this way because their church as a whole 
has already now pledged itself ecclesiologically to enter the historic 
succession, and therefore when they join our Bishops in the laying on of 
hands they represent the sacramental intentionality that has been solemnly 
voted by their church (CCM, para. 18). They are episcopal representatives 
of a church that IS now in the historic succession, and whose Bishops are 
in the process of entering it. 

Therefore I think we would say that this is the situation that would 
be acknowledged by any Bishop of the Old Catholic Church, or of the 
Church of England, both of which churches are already in full communion 
with us, when they participate in the laying on of hands at the consecration 
of a new Bishop in our own church. In so doing, the Old Catholics would 
acknowledge that the participation of the Lutheran Bishop, whether yet in 
the historic succession or not, represents the participation of an entire 
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church that has now already entered that succession on the basis of full 
communion with us, and all of whose bishops will in time stand 
individually in that same succession. This is all that would be signified by 
such Old Catholic participation, beyond of course the intention to remain 
in full communion with us and the confidence of their churches that the 
consecration could be affirmed even if full communion had not (yet) been 
reached. 

A parallel comment can be made as to what we think is happening 
when an Episcopal Bishop under the terms of CCM para. 12 participates 
by the laying on of hands in the ordination/installation of a new ELCA 
Lutheran Bishop when there is also participation by laying on of hands 
from a jurisdictional leader of the Reformed (with which the ELCA has 
also entered full communion, without our enthusiasm). Does this mean 
that we are in full communion with the Reformed? Not at all! I think we 
would say that the Episcopalian participation is the process by which the 
historic episcopate is extended into the ELCA, and thus our full 
communion with them is thereby sacramentally signified and sealed (a 
process known in catholic theology as ecclesia supplet), but that under 
CCM para. 25 the participation of the Reformed leader in that way is 
specifically denied “to imply or inaugurate any automatic communion” of 
the Episcopal Church with the Reformed, with whom we are not in full 
communion with the Reformed because we have not (yet) reached 
agreement in faith.  
  
4. A Point to be Distinguished 

In the sort of sacramental action here under consideration, in which 
a number of Bishops join to consecrate a new Bishop by means of prayer 
and the laying on of hands, the basic qualification is not so much whether 
each Bishop “possesses” individually the historic succession, like a magic 
trick that can guarantee sacramental validation, but rather what counts is 
the doctrinal content that each Bishop represents in their own church and 
what kind of ecclesiological relationship exists between the churches 
involved. The relationship of full communion can only be established as 
the result of long and careful, even painstaking dialogue leading to 
agreement on fundamental doctrine, and careful consideration of that 
process is a necessary prelude to any examination of the pedigree of any 
particular Bishop. What evaluation do the Old Catholics give to the 
substance of Porvoo and to CCM? This question is more important than 
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what evaluation they give to the credentials of particular Lutheran 
Bishops. 
 
5. So what should the Old Catholics do about the Impending 
Anglican Consecration for Europe? 

The original question that was asked pertained to the Old 
Catholics! Our churches are now faced with a first-time scenario, but one 
that is bound to be repeated many times over in the future for all of them, 
as the broadening of the question in point 1 above has suggested. The IBC 
in June 2002 has already made a particular decision for the case at hand, 
but I would suggest that for the longer future all of the churches involved–
Old Catholics in Europe, Anglicans in England, and Anglicans in 
America, and perhaps others–need to examine the doctrinal and 
ecclesiological presuppositions of Porvoo and of CCM (which are very 
different documents) and to ask whether there is enough fundamental 
agreement about catholicity, apostolic succession, and historic episcopacy 
in each of them for the Old Catholics to continue to affirm the Anglican 
consecrations that will continue to take place, now with Lutheran 
participation, under each of these agreements.  

Can the Church of England enter “full communion” with the 
ELCA Lutherans on the basis of CCM? Can the Episcopal Church endorse 
Porvoo, where the term “full communion” is not used? And can the Old 
Catholic Union of Utrecht endorse both of these agreements, or either of 
them? And does Porvoo’s avoidance of the term “full communion” make 
it easier for Old Catholic Bishops to participate in a consecration with 
Bishops from the Church of England and the Porvoo churches? Or does 
CCM’s preference for “full communion” terminology make it easier for 
Old Catholic Bishops to participate in a consecration with Bishops from 
the Episcopal Church and the ELCA? Is the significance of joint episcopal 
consecration of the sort under consideration uniquely related to “full 
communion” terminology, and does it disappear if the term is avoided? 
The reconciliation and resolution of such perplexities, not to mention the 
situation of the Waterloo Agreement between Anglicans and Lutherans in 
Canada, pose a task that faces all of us in the years ahead, but it is a happy 
chore because it pushes us into God’s future and makes us ask what more 
God will require of us for communion and unity and mission in this 21st 
century. O felix culpa!  


